Conec bastants pilots que hi ha anat i tots diuen el mateix: t'enganxa, és com una droga (amb perdó), no penses en la calor, en el fred o que et passes quinze dies dormint poc o, directament, no dormint. Parlar del Dakar és parlar del ral.li més dur del món, un ralli que, a més, té proves de selecció. Això vol dir que, a banda d'aconseguir els diners que són necessaris per anar-hi, uns 60.000 euros els pilots privats, l'organització t'ha d'acceptar. Tots aquests privats són el que permeten que la competició continuï any rera any i són, a més, els que paguen als quatre o cinc que realment tenen opcions a guanyar. El primer somni del lleidatà de Sudanell Enric Martí ja l'havia complert, poder participar. Hi ha anat, sí, però se'n tornarà cap a casa abans d'hora, com molts enguany. Això fa que per complir el seu segon somni, acabar-lo, s'hagi d'esperar una mica més. De moment, no sap quan, però té la intenció de tornar-hi.
Conozco bastantes pilotos que han ido y todos dicen lo mismo: te engancha, es como una droga (con perdón), no piensas en el calor, en el frío o en que te pasas quince días durmiendo poco o, directamente, no durmiendo. Hablar del Dakar es hablar del rally más duro del mundo, un rally que, además, tiene pruebas de selección. Esto quiere decir que, a parte de conseguir los 60.000 euros que vale ir para los pilotos privados, la organización te ha de aceptar. Todos estos privados son los que permiten que la competición continúe un año tras otro y son, además, los que pagan a los cuatro o cinco que realmente tienen opciones de ganar en cada categoría. El primer sueño del leridano de Sudanell Enric Martí ya lo había cumplido, poder participar. Ha ido, sí, pero se volverá para casa antes de hora, como muchos este año. Esto hace que, para cumplir su segundo sueño, acabarlo, se tenga que esperar un poco más. De momento, no sabe cuando, pero tiene la intención de volver.
Que és el ral.li més dur del món, i no vull fer-me insistent, ho sabem tots. Però és que enguany l'organització s'ha superat, per no dir que s'ha passat. Estic d'acord que quan hi vas, ja saps, més o menys què et trobaràs però d'això a veure el que hem vist enguany hi ha un abisme. El mateix Enric Martí, em reconeixia ahir la seva inexperiència en la cinquena etapa, la seva última, perquè, faltant-li només deu quilòmetres per arribar a la meta, no es va voler aturar sota una ombra (d'arbre, de camió espatllat o d'helicòpter) com sí van fer altres pilots pels què no era el primer Dakar. La calor i l'esforç fet per intentar treure la moto d'on s'havia clavat, el van acabar d'enfonsar i van provocar el cop de calor.D'allà a l'hospital. Però sí que és cert que també ell mateix em va reconéixer que l'helicòpter va trigar moltíssim en anar a buscar-lo perquè estaven tots saturats... Va ser una cinquena etapa infernal: em remeto a les imatges de motos cremant-se, cotxes i camions aturats... Segons el meu parer, una salvatjada...
I potser fins i tot l'organització sap que enguany s'ha passat. En resposta a l'edició de l'any passat, qualificada per molts de tova, enguany han volgut incrementar la duresa. I ho han fet fins el punt que, segons Martí, la mateixa organització felicitava als participants que havien acabat les quatre primeres etapes. Alguns dels participants habituals, a més, han reconegut amb la boca petita que les cinc primeres etapes d'enguany han estat més dures que tot el ral.li de l'any passat.
I a la pregunta de: val la pena? Després de passar tot el que has passat, hi tornaries? El de Sudanell respón el mateix que els altres lleidatans que hi han anat m'han anat contestant. "Val la pena, és una experiència molt bona, hi tornaré". En el seu cas no sap quan però ja té clar que ha de cumplir la segona part del somni, acabar-lo. De moment busca vols per tornar.
Que es el rally más duro del mundo, y no quiero ser pesada, lo sabemos todos. Pero este año la organización se ha superado, por no decir que se ha pasado. Estoy de acuerdo de que cuando vas, ya sabes, más o menos, qué te encontrarás, pero de eso ver lo que hemos visto este año, hay un abismo. El mismo Enric Martí me reconocía ayer su inexperiencia en la quinta etapa, su última, porque, faltándole sólo diez kilómetros para llegar a la meta no quiso refugiarse bajo la sombra (de un árbol, de un camión estropeado o de un helicóptero) como sí hicieron otros pilotos para los que no era el primer Dakar. El calor y el esfuerzo de intentar sacar la moto de donde se le había quedado clavada, lo acabaron de hundir y provocaron el golpe de calor. De allí al hospital. Pero si es cierto que él mismo reconocía que el helicóptero tardó muchísimo en irlo a buscar porque estaban todos los aparatos saturados... Fue una quinta etapa infernal: me remito a las imágenes de motos quemadas, coches y camiones parados... Según mi punto de vista, muy subjetivo, una salvajada.
Y quizás incluso, la organización sabe que este año se ha pasado. En respuesta a la edición del año pasado, calificada por algunos de blandita, este año han querido incrementar la dureza. Y lo han hecho hasta el punto que, según Martí, la misma organización felicitaba a los participantes que habían acabado las cuatro primeras etapas. Además, algunos de los pilotos habituales, que hay muchos que no salen por la tele ni en los diarios, han reconocido con la boca pequeña que las primeras cinco etapas han sido más duras que todo el rally del año pasado al completo.
Y en respuesta a la pregunta: ¿vale la pena? ¿Después de pasar por todo lo que has pasado, volverias? El de Sudanell respondió lo mismo que los otros leridanos que han ido y con los que he tenido el honor de hablar. "Vale la pena, es una experiencia excelente, volveré". En su caso no sabe cuando pero tiene claro que ha de cumplir la segunda parte de su sueño, acabarlo. De momento, busca vuelos para volver.
Les fotos me les ha facilitat el mateix Enric Martí.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada