dilluns, 25 de gener del 2016

Què és el bullying? ¿Qué es el bullying?

                           


"El bullying és això, anar empudegant dia a dia, a cada moment i amb petites coses, no cal que t'estirin els cabells", això és el que em deia una amiga l'altre dia que ha hagut de retirar a la seva filla de l'equip on practicava esport perquè un parell de companyes li feien la vida impossible. Una decisió que han pres els pares perquè la nena havia assumit el rol i deia si s'ho havia passat bé o malament depenent de si aquell dia l'havien "chinchat" (com diu la nena) molt o havia passat més o menys desaparcebuda.

"El bullying es eso, ir molestando día a día, cada momento, con pequeñas cosas, no hace falta que te estiren de los pelos o te peguen", esto es lo que me decía una amiga el otro día que ha borrado a su hija del equipo donde practicaba deporte porque un par de compañeras le hacían la vida imposible. Una decisión que han tomado los padres porque la niña había asumido su rol y decía si se lo había pasado bien o no dependiendo de si ese día la habían "chinchado" (como dice la niña) mucho o había pasado desapercibida.

_________________________________________________________________________

Sí, és veritat, aquest cas m'ha tocat més perquè realment és una persona que conec qui me l'ha explicat. I mentre me l'explicava jo no m'ho creia. Ja coneixia part de la situació perquè la meva amiga m'ho ha anat contant i també sabia que al juny va anar a parlar amb el coordinador, confiant que es posaria remei. És més, ella va insistir a la nena a que continués, que s'havia compromès amb un equip. 

I deia que no em creia lo que em deia perquè, per exemple, no es va avisar a la nova entrenadora de l'equip que hi havia hagut problemes la temporada anterior, segons resposta del coordinador "per no crear prejudicis". L'entrenadora de l'any passat només deia alguna cosa o advertia a les dues nenes "chinchones", si s'excedien en els comentaris. Què vol dir excedir-se quan un nen està patint? Fins a on s'ha de deixar arribar?

Més coses: quan la mare va avisar, es va infravalorar el problema. Segurament, si s'hagués parlat amb l'equip o se l'hagués controlat més s'hauria pogut reconduir la situació però tot es va quedar en un "és cosa de nenes". I també em sembla increïble que cap entrenador o responsable veiés sortir a una nena plorar després d'un partit perquè unes companyes s'havien passat tot l'enfrontament dient-li "atontada, estàs tonta?" i coses per l'estil, quan perdia la pilota. 

Increïble i encara més greu em sembla que un dels valors que aquest coordinador vol aplicar sigui el de "competir". Competir? Perdó?, què no són nens? Què no s'ho han de passar bé? Què no han de col.laborar amb els amics?...

També he de dir que a posteriori, i després de la decisió presa pels pares, el club ha proposat dues solucions: fer teràpia de grup amb l'equip amb alguna persona externa o que la nena s'entreni amb un equip inferior. A la segona opció, la nena s'hi ha negat, li fa vergonya (normal), a la primera s'hi han negat els pares perquè no li volen fer passar més males estones.

En fi, reflexionem tots plegats. L'educació comença a casa i els valors que s'han de treballar, crec jo, en l'esport de base són alguns com confiança, autoestima, companyerisme o treball en equip....

Aquest és el post que m'hagués agradat no fer mai.

___________________________________________________

Sí, es verdad, este caso me ha tocado más porque realmente es una persona que conozco quien me lo ha explicado. Y mientras lo hacía, yo no salía de mi asombro.  Conocía parte de la historia porque mi amiga me la ha ido explicando y también sabía que en junio fue a hablar con el coordinador del club confiando en que se intentaría poner remedio. Es más, ella y su marido insistieron a la niña para que continuase porque se había comprometido con un equipo.

Y decía que no salía de mi asombro porque, por ejemplo, no se avisó a la nueva entrenadora de que en el equipo había habido problemas la temporada anterior, según respuesta del coordinador "por no crear prejuicios". La entrenadora del año pasado sólo decía alguna cosa o advertía a las dos niñas "chinchonas" si se excedían con los comentarios. ¿Perdón? ¿Qué quiere decir excederse cuando un niño está sufriendo? ¿Hasta donde se tiene que llegar?

Más cosas: cuando la madre avisó, se infravaloró el problema. Seguramente, se se hubiese hablado con el equipo o se las hubiese controlado más se hubiera podido reconducir la situación pero todo se quedó en "es una cosa de niñas". Y también me parece increible que ningún entrenador, coordinador ni responsable viese salir llorando a una niña porque unas compañeras se habían pasado el partido diciéndole "¿estás tonta?" o "atontada" y cosas por el estilo cada vez que perdía la pelota.

También increible y aún más grave me parece que uno de los valores que este coordinador quiere aplicar sea el de "competir". ¿Competir? ¿Perdón?, ¿qué no son niños? ¿No se lo tiene que pasar bien? ¿No han de colaborar?

También tengo que decir que, a posteriori, y después de la decisión de los padres, el club propuso dos soluciones: hacer terapia de grupo con el equipo con una persona externa o que la niña se entrene con un equipo inferior.  A la segunda opción se ha negado la niña porque le da vergüenza, a la primera se han negado los padres porque no quieren que pase más malos ratos de los que ya ha vivido.

En fin, reflexionemos. La educación comienza en casa y los valores que se tienen que trabajar, creo yo, en el deprote de base son algunos como confianza, autoestima, compañerismo, trabajo en equipo...

Este es el post que me hubiera gustado no hacer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada