dilluns, 16 de setembre de 2013

Qüestió de matemàtiques / Cuestión de matemáticas


He trigat una mica, sí, ho reconec. De tota manera, tampoc no crec que hi hagués gaire gent esperant un nou post al blog... He trigat una mica perquè he volgut fer matemàtiques i, com ja he dit en alguna ocasió, els números no se'm donen gaire bé, no m'han agradat mai. Ja fa uns dies que hi penso i ahir, després de la fantàstica cursa de MotoGP em va tornar a venir al cap. Pas a pas, cursa a cursa i, a vegades amb una mica de fortuna, tot i que com sempre dic, la fortuna s'ha de buscar, Marc Màrquez s'ha fet amb la categoria de MotoGP. És l'actual líder de mundial amb 34 punts de diferència sobre Jorge Lorenzo i Dani Pedrosa i, ara ja sí, tothom el comença a tenir en compte com a candidat a la victòria final. Ells mateixos diuen que van cursa a cursa però, evidentment, crec que també són conscients que ho poden aconseguir. I aquestes són les matemàtiques que he volgut fer. Això sí, ja aviso que els meus números són bàsics i els més simples que he trobat perquè hores d'ara les combinacions encara són moltes.

He tardado un poco, lo reconozco. De todas maneras, tampoco creo que hubiera mucha gente esperando un nuevo post en el blog... He tardado un poco porque he querido hacer algunas operaciones matemáticas y, como ya he dicho en alguna ocasión, los números no se me dan muy bien, no me han gustado nunca. Hace unos días que pienso en ello y ayer, después de la fantástica carrera de MotoGP me volvió a venir a la mente. Paso a paso, carrera a carrera y, a veces, con un poco de fortuna, aunque como siempre digo la fortuna se ha de buscar, Marc Màrquez ha conquistado la categoría de MotoGP. Es el actual líder del mundial con 34 puntos de diferencia sobre Jorge Lorenzo y Dani Pedrosa y, ahora ya sí, todo el mundo lo empieza a considerar como uno de los candidatos a la victoria final. Ellos mismos dicen que van carrera a carrera pero, evidentemente, creo que también son conscientes de que lo pueden conseguir. Y estas han sido mis matemáticas. Eso sí, aviso: mis números son básicos y muy simples porque las opciones y diferentes combinaciones son muchas todavía.
Entrem en matèria: queden cinc Gran Premis per disputar-se: Aragó, Malàisia, Austràlia, Japó i València, que tancarà la temporada el pròxim vuit de novembre. Això vol dir que els pilots poden aconseguir un màxim total de 125 punts si el mateix, sigui qui sigui, guanya les cinc curses, cosa poc improvable segons ens han demostrat ells mateixos durant tot l'any. Després de la d'ahir a San Marino, i parlant amb un dels companys a qui les matemàtiques no li fan tanta por, si @Scaufape ets tu, em va dir: "sent segon a les cinc curses que queden en té prou". I de seguida vaig veure que era veritat. Aquesta és una de les opcions que té Marc Màrquez de ser campió del món a MotoGP en l'any del seu debut. 

Fins i tot he ampliat aquesta possibilitat i n'he fet una altra: si continuem fent hipòtesis i decidim que les cinc curses les guanya o Jorge Lorenzo o Dani Pedrosa en tindria prou fent quatre segons i un tercer. Insisteixo que parlo de possibilitats molt senzilles, perquè sóc de les que penso que el 93 encara guanyarà alguna cursa més i no crec que el mateix pilot guanyi les cinc que queden. Llavors els números tornarien a canviar i hauriem de tornar a sumar i restar, un caos, vaja. I després de la primera publicació del post, un altre company, l' @AlbertEscuer, m'ha fet veure que amb tres segons i dos tercers també en tindria prou. El que deia, hi ha moltíssimes possibilitats i les matemàtiques em costen bastant...

Per fer-ho encara més senzill: hores d'ara i amb les puntuacions actuals, per guanyar, Marc Màrquez necessita sumar en aquestes cinc curses 92 punts, se'ls pot repartir com vulgui i pot gestionar les curses com millor li sembli a ell i al seu equip. I això, insisteixo sempre i quan un dels altres dos pilots, Lorenzo i Pedrosa, tot i que em sap molt greu no incloc en la lluita al gran Valentino Rossi, guanyi les cinc curses.

Ara ja podeu riure... són números molt senzills, ja ho he dit. De tota manera, ara ve el però. Ja he dit abans que sóc de les que pensa que el de Cervera encara guanyarà alguna cursa més però també penso que enguany, el 93 ha tingut sort. Amb això vull dir que ha salvat situacions límit sense conseqüències excessivament greus per a la seva salut i les puntuacions. Es veu que en molts moments va al límit, i continua sortint malament, i ell mateix ha reconegut que a San Marino a la warm up va voler anar al límit per provar i va acabar per terra. Crec que tot això s'ha de tenir en compte, i que consti que no pretenc cridar al mal temps. També penso que és hora que gestionin bé els números, que segur que a tots els seus enginyers se'ls hi donen molt millor que a mi. Com ja he dit anteriorment, confio molt en la maduresa que ens ha demostrat perquè ja abans aquesta mateixa temporada ha hagut de gestionar voltes i controlar-se. Crec que ho farà.

A tot això, no m'oblido del petit, l'Àlex, que va fer una cursa gairebé perfecta, la perfecció no existeix, i, tot i que va tenir un cap de setmana complicat, va acabar sent tercer i sumant així el tercer podi de la temporada. Un podi que el porta a ser el quart de la classificació general. Mare de déu quin parell...I no, tampoc m'oblido del futbol. Partidàs del Lleida al Camp d'Esports, amb la mateixa gent més o menys de sempre però amb una actitut més positiva. Ara animen tota l'estona i ja no es sent quell xiuxiueig constant si han passat deu minuts i encara no hi ha hagut cap gol. Amb això, nou punts aconseguits i segons a la classificació. També s'ha d'anar partit a partit, sí, i lluitar totes les pilotes i fins a l'últim segon, però enguany els galons del Lleida a la categoria ja són de sortida i s'ha de ser més ambiciós que mai.Entremos en materia: quedan cinco grandes premios por disputarse, Aragón, Malasia, Australia, Japón y Valencia, que cerrará la temporada el próximo ocho de noviembre. Eso quiere decir que los pilotos pueden conseguir un máximo total de 125 puntos si el mismo, sea quien sea, gana las cinco carreras. Cosa poco improbable según lo que nos han demostrado ellos mismos en lo que va de año. Después de la de ayer en San Marino, y hablando con un compañero a quien las matemáticas se le dan mejor que a mi, si @Scaufape, eres tu, me dijo: "siendo segundo en todas las carreras que quedan tiene suficiente". Y en seguida me di cuenta de que tenía razón. Esta es una de las opciones que tiene Marc Màrquez de ser campeón del mundo de MotoGP en el año de su debut. 

Yo, por mi cuenta, me he permitido la licencia de ampliar esta posibilidad y he hecho otra: si continuamos haciendo hipótesis y decidimos que las cinco carreras que faltan las ganan o Jorge Lorenzo o Dani Pedrosa, incluso tendría suficiente acabando en cuatro de ellas en la segunda posición y siendo tercero en la otra. Insisto en que hablo de posibilidades muy sencillas porque soy de las que pienso que el 93 aún ganará alguna carrera más y no creo, por otra parte, que el mismo piloto gane las cinco que quedan. Entonces los números volverían a cambiar y tendríamos que volver a sumar, restar y dividir, un caos vamos. Y después de la primera publicación del post, otro compañero, @AlbertEscuer, me ha hecho ver que con tres segundos y dos terceros también tendría suficiente. Lo que decía, que hay muchísimas posibilidades y que las matemáticas me cuestan...

Para hacerlo todavía más sencillo: en estos momentos y con las puntuaciones actuales, para ganar, Marc Màrquez necesita sumar 92 puntos en cinco carreras, se los puede repartir como quiera y gestionarlos como mejor le parezca tanto a él como al equipo. Y vuelvo a insistir en que todos estos números se basan en que o Jorge Lorenzo o Dani Pedrosa ganen las cinco carreras porque, aunque me sabe francamente mal, no incluyo en estas quinielas para ganar al gran Valentino Rossi.

Ahora ya os podeis reir... son números sencillos, he avisado. De todas maneras, ahora viene el pero. Ya he dicho antes que soy de las que piensa que el de Cervera aún ganará alguna carrera más, pero también pienso que este año el 93 ha tenido suerte. Con esto quiero decir que ha salvado situaciones límite con consecuencias mínimas para su salud y las puntuaciones del campeonato. Se ve en muchos momentos que va al límite, continúa saliendo mal, y él mismo ha reconocido que en San Marino, en la warm up, quiso ir al límite para probar y se fue por los suelos. Creo que todo esto se ha de tener en cuenta, y que conste que no quiero llamar al mal tiempo. También pienso que es hora de que se gestionen bien los números, que seguro que todos sus ingenieros se les dan mejor que a mi. Como ya he dicho anteriormente, confío mucho en la madurez que ha conseguido y que ha demostrado porque ya antes ha tenido que gestionar vueltas y controlarse. Creo que lo hará.

Y que conste que no me olvido del pequeño, Àlex, que hizo una carrera prácticamente perfecta, la perfección no existe, y a pesar de que tuvo un fin de semana muy difícil y complicado, acabó tercero y sumando así el tercer podio de la temporada. Un podio que lo lleva a la cuarta plaza de la clasificación general. Madre mía qué pareja....
Y no, tampoco me olvido del fútbol. Partidazo del Lleida en el Camp d'Esports, con la misma gente más o menos de siempre, pero con una actitud mucho más positiva. Ahora animan más y ya no se oye ese rumor constante si a los diez minutos no ha pasado nada y el equipo no ha marcado un gol. Nueve puntos y segundos en la clasificación. También se ha de ir partido a partido, sí, y se tiene que luchar por todas las pelotas y hasta el último segundo, pero este año los galones del Lleida ya son de salida y se tiene que ser más ambicioso que nunca.


(Les fotos són de www.motogp.com i dels twitters oficials @marcmarquez93 i @alexmarquez23 i del Lleida Esportiu)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada