dissabte, 7 de setembre del 2013

L'edat no és important, o si? / La edad no es importante, ¿o si?




Aquest mes de setembre els aficionats del bàsquet estan de sort. Lluny, a Eslovènia es juga l'Eurobàsquet, amb Espanya com a favorita. Aquí, l'activitat a les pistes de bàsquet lleidatanes torna a ser intensa. I ho dic per experiència perquè vivint davant del Barris Nord, puc donar fe que la botzina sona cada dos per tres i els set dies de la setmana, la veritat és que el diumenge no m'agrada gaire sentir-la a partir de les nou del matí... És només un exemple. Un exemple que em porta a parlar del club que habita al Barris Nord: el Força Lleida. Fa uns dies el meu amic Sergi Caufapé (@Scaufape) qualificava a Jose Simeón (@Simee10) i a Juampi Sutina (@juampisutina) com els veterans de l'equip al seu article de Segre. Com ens hem de veure, els veterans de l'equip amb 22 i 23 anys!!! No sé si els hi agrada gaire aquest qualificatiu... Això té una explicació. No són veterans per edat, són veterans perquè són els dos únics jugadors de la temporada passada que continuen. Bé, ells i Marc Rubín de Celis (@rubindecelis11), internacional Sub-18 amb Espanya, que ha signat un contracte per als pròxims tres anys i que l'any passat va jugar alguns minuts, una mica més de dos per ser exactes.


Los aficionados al baloncesto están de suerte este mes de septiembre. Lejos, en Eslovenia, se juega el Europeo con España como favorita para ganarlo y aquí, la actividad en las pistas de baloncesto leridanas vuelve a ser intensa. Y lo digo por experiencia personal porque viviendo delante del Barris Nord puedo dar fe de que la sirena suena cada dos por tres y los siete días de la semana, la verdad es que escucharla los domingos a las nueve de la mañana no me hace mucha gracia... Es un ejemplo. Un ejemplo que me lleva a hablar del club que habita en el Barris Nord: el Força Lleida. Hace unos días mi amigo Sergi Caufapé (@Scaufape) calificaba a Jose Simeón (@Simee10) y a Juampi Sutina (@juampisutina) de veteranos del equipo en su artículo en el diario Segre. ¡¡¡Cómo se han de ver, veteranos del equipo con 22 y 23 años!!! No se si les hará mucha gracia el calificativo... Eso tiene una explicación, no es que los periodistas nos hayamos vuelto locos, no son veteranos por edad, son veteranos porque son los dos únicos jugadores que siguen de la temporada pasada. Bueno, ellos y Marc Rubín de Celis (@rubindecelis), internacional Sub-18 con España, que ha firmado un contrato para los próximos tres años y que el año pasado ya jugó algunos minutos, un poco más de dos para ser exactos.





Com a veterà, per edat, de moment hi ha un vell conegut de l'afició lleidatana el pivot Alfons Alzamora, que torna a Lleida per tercera vegada i després d'una aventura al Barça B la temporada passada. Als seus 34 anys, a aquest sí que se'l pot qualificar de veterà amb el sentit estricte de la paraula. L'entrenador Joaquín Prado volia un jugador, com ell va dir: "veterà dins i fora de la pista. Veterà per jugar i per ser capaç d'ajudar en un vestidor jove, molt jove". Dit i fet, de moment ja en té un i em consta que hi va insistir, i molt, per portar el mallorquí de retorn a la capital del Segrià.

I és que, com passa a gairebé tots els esports, en bàsquet també hi ha equips més potents econòmicament i d'altres que intenten no estirar més el braç que la màniga i sobreviure amb el que poden. És per això, i d'altres coses és clar, que a aquests segons, els costa molt mantenir les plantilles d'un any a l'altre i el Força Lleida és un d'aquests. Reconec que durant l'estiu, quan he anat veient com la majoria dels jugadors de l'any passat marxaven a d'altres equips pensava: "ai mare!!" I fins i tot, alguna vegada havia bromejat amb algun col.lega i els hi havia dit: "va escalfeu que potser haureu de jugar vosaltres". Parlava amb gent de bàsquet i em deien: "tranquil.la hi ha temps", però jo no les tenia totes. Ara, amb nou jugadors exclusius per a la primera plantilla, estic més tranquil.la. Estic més tranquil.la pel que fa al número de jugadors... només per això.

M'agrada la política d'auseritat del club. Contractes diferents, amb incentius, cobrant en diferents terminis, sempre i quan els terminis es compleixin, eh?. I m'agrada també aquesta política d'intentar fitxar jugadors joves, alguns amb més experiència que els altres a la lliga LEB, i la  filosofia del Força Lleida de buscar gent implicada i, si pot ser, que a la vegada que juguen estudiïn, d'aquí ve el conveni amb la UdL,  per fer-se un futur per si de cas això del bàsquet no surt bé. Repeteixo, m'agrada aquesta filosofia de buscar gent jove i implicada però crec també que és un risc, un risc molt gran. 

Ara mateix, si els meus càlculs no fallen, i crec que no perquè els he fet amb calculadora i dos o tres vegades, el Força Lleida té una mitjana d'edat entre els seus jugadors de la primera plantilla de 22 anys (sí, l'edat del veterà Jose Simeón @Simee10). Álex Llorca, 24 anys; Osvaldas Matulionis, 22; Terrell Vinson, 23; Samu Domínguez, 22... segueixo?? En aquesta mitjana que he fet hi ha una petita trampa, ho reconec. No he inclòs en la suma i la divisió a Alfons Alzamora. Volia saber la mitjana d'edat sense ell perquè he adoptat com a meu per a l'operació el rol que li dóna Joaquín Prado de ser el referent pel que fa a experiència. Una mitjana de 22 anys!!! Són molt joves!!! N'hi haurà prou per fer un bon paper? No és massa risc? Es confia en que aquests jugadors joves esclataran jugant aquest any... i si no ho fan?. Senyors del Força Lleida mireu que l'any passat la temporada va ser excel.lent, el llistó està molt alt!!! 

Vull fer cas als que entenen de bàsquet  i vull creure que n'hi ha prou. El que passa és que entendreu que no estigui tranquil.la del tot, no? 

Del que sí estic convençuda és que aquest equip més que cap altre necessitarà el suport de l'afició i necessitarà paciència (sí, ja sé que sempre demano paciènca però és que vivim en un món on pràcticament no existeix). Fins saber què passa a la competició oficial, només dir: La joventut al poder!!




Como veterano por edad, de momento, hay un viejo conocido de la afición leridana: el pívot Alfons Alzamora, que vuelve a Lleida por tercera vez y después de una aventura en el Barça B la temporada pasada. A sus 34 años, a este sí que se le puede calificar como veterano en el sentido estricto de la palabra. El entrenador, Joaquín Prado, quería un jugador, como dijo él: "veterano dentro y fuera de la pista. Veterano para jugar y para ser capaz de ayudar a un vestuario joven, muy joven". Aquí lo tiene, y me consta que insistió, y mucho, hasta que consiguió traer de vuelta a la capital del Segrià al mallorquín.

Y es que, como pasa en casi todos los deportes, en baloncesto también hay equipos más potentes económicamente y otros que intentan no estirar más el brazo que la manga y sobrevivir con lo que pueden. Es por eso, y por otras razones, claro, por lo que les cuesta mucho mantener las plantillas de un año a otro y el Força Lleida es uno de ellos. Reconozco que durante el verano, cuando veía que se iban marchando la mayoría de los jugadores del año pasado pensaba: "¡Ay mi madre!". E incluso llegué a bromear con algunos colegas diciéndoles: "va empezad a entrenar que os tocará jugar vosotros".  Hablaba con gente de baloncesto y me decían: "tranquila que hay tiempo", pero yo, la verdad, es que tenía mis dudas. Ahora, con nueve jugadores exclusivos para la primera plantilla estoy más tranquila, pero sólo en ese aspecto.

Me gusta la política de austeridad del club. Contratos diferentes, con incentivos, cobrando en diferentes plazos, siempre y cuando se cobren, ¿eh?. Y me gusta también la política de fichar jugadores jóvenes, algunos con más experiencia que otros en la LEB, y la filosofía del club de buscar gente implicada y, si puede ser, que a la vez que jueguen estudien, por eso el convenio con la UdL, para labrarse un futuro por si el baloncesto no sale bien. Repito, me gusta esta filosofía de buscar gente joven y implicada pero también creo que es muy arriesgada.

Ahora mismo, si mis cálculos no fallan, y creo que no porque he utilizado calculadora, el Força Lleida tiene una media de edad entre sus jugadores de la primera plantilla de 22 años (sí, la edad del veterano Jose Simeón (@Simee10). Álex Llorca, 24 años; Osvaldas Matulionis, 22; Terrell Vinson, 23; Samu Domínguez, 22... ¿sigo? Reconozco que para calcular la media he hecho una trampa. No he incluido en la suma y en la división a Alfons Alzamora. Quería saber la media de edad sin él porque adopto como mío en este caso el rol que le ha dado Joaquín Prado de ser el referente respecto a la experiencia. ¡¡¡¡Una media de 22 años!!! ¡¡¡Son muy jóvenes!!! ¿Será suficiente para hacer un buen papel? ¿No es demasiado arriesgado? Se confía en que alguno de estos jóvenes explotarán este año... ¿y si no lo hacen? Señores del Força Lleida, mirad que la temporada pasada fue muy buena y el listón está muy alto

Quiero hacer caso a los que entienden de baloncesto y quiero creer que será suficiente. Lo que pasa es que supongo que se entenderá que no esté tranquila del todo, ¿no?

De lo que sí estoy convencida es que este equipo, más que ningún otro, necesitará el apoyo de la afición y mucha paciencia (sí, ya se que siempre pido paciencia pero es que vivimos en un mundo donde brilla por su ausencia). De momento, y hasta saber cómo va la competición oficial, solo decir: ¡¡la juventud al poder!!

(Les fotos són del twitter oficial del Força Lleida)

3 comentaris:

  1. http://blogdepere.blogspot.com.es/2013/09/dimecres-11-de-setembre-fem-via-des-de.html

    ResponElimina
  2. els blogs ja ens estem enllaçant per la independencia i ens falta la vostra aportació
    no trenqueu la cadena !!
    us hi volem a tots !!

    blog via cap a la independecia

    ResponElimina
  3. Hola, sóc el Blog 282 de la cadena, el que ve després. Caldria que per no trencar la cadena afegisis el link meu http://martigallardo.blogspot.com.es/ Moltes gràcies.

    ResponElimina