dijous, 25 de juliol del 2013

A la piscina / En la piscina



Com a bona lleidatana i també com a bona amant dels esports sempre he mirat per la tele, de lluny i amb una mica d'enveja els grans esdeveniments esportius que acull Barcelona cada cert temps. Bé, amb una mica d'enveja no, amb molta enveja!! No és que Lleida no sigui seu de grans esdeveniments, hem tigut partits de competició europea de bàsquet i hoquei, una eliminatòria de Copa Davis, una Supercopa d'handbol o una Final Four de futbol sala, el que passa és que les comparacions són odioses i més si aquests esdeveniments es comparen amb Mundials d'atletisme, natació, semifinals de Champions League de futbol. Tot això em porta al títol: no és que estigui a la piscina, que ja m'agradaria amb la calor que fa, el fet és que, per primera vegada estic vivint un d'aquests esdeveniments en primera persona. Benvinguts als Mundials de Natació, benvinguts a BCN2013

Como buena leridana que soy y también como buena amante de cualquier deporte, siempre he mirado por la tele, de lejos y con un poco de envidia los grandes acontecimientos deportivos que llegan a Barcelona cada cierto tiempo. Bueno, sinceramente con un poco de envidia no, con mucha. Y no es que en Lleida no tengamos grandes acontecimientos, hemos tenido partidos de competición europea de baloncesto y hockey, una eliminatoria de Copa Davis, una Supercopa de balonmano o una Final Four de futbol sala, lo que passa es que las comparaciones son odiosas y más si estos acontecimientos se comparan con Mundiales de atletismo, natación, semifinales de Champions League de fútbol o unos Juegos Olímpicos. Todo esto me lleva a hablar del título: no es que esté en la piscina, ya me gustaría con el calor que hace, el hecho es que, por primera vez estoy viviendo uno de estos acontecimientos en primera persona. Bienvenidos a los Mundiales de Natación, bienvenidos a BCN2013.


A LA PISCINA

Sóc una persona amb sort. Primer perquè a Lleida tenim grans clubs i grans  esportistes, i no posaré noms per no deixar-me a cap, i jo els conec. I segon, perquè la meva feina m'ha permés conéixer d'altres a qui, a més, he pogut entrevistar i amb qui he pogut parlar una estona o, fins i tot, fer alguna foto, sí, reconec que això no és gaire professional però a Lleida som una mica així, tots ens coneixem i algunes vegades ens saltem les normes de protocol i aquestes coses.

No negaré que m'hagués agradat poder cobrir els Mundials de natació de Barcelona com a professional de la informació, ara que el meu sector està pagant una mala gestió de fa anys i estem tots a la corda fluixa, però fer-ho com a voluntària tampoc no està gens malament perquè em dóna la possibilitat de viure'ls més endins encara. Quan mireu alguna de les competicions i veieu gent amb una samarreta vermella i un pantaló negre, aquest noi o noia és un voluntari. Hi ha voluntaris per a tot: per portar cotxes, per acompanyar als equips, per recollir les pilotes del waterpolo, per pujar i baixar escales amb els resultats al moment, informàtics, per anar a buscar als esportistes i portar-los a la roda de premsa, per omplir les neveres d'aigues, mare meva feia anys que no bebia tanta aigua de la calor que estic passant... En fi, per a tot. És ben bé que sense tota aquesta gent no es podrien fer els Mundials.

No us trenqueu la vista, però, a mi no em veureu. El meu grup i jo fem el que s'anomena les flash quotes, o sigui, les entrevistes just després de la competició, a la espectacular piscina del Sant Jordi. I dic que no ens veureu perquè estem ubicats darrera i a sota d'aquests instal.lació, o sigui, a les seves entranyes. Però és una feina que m'agrada perquè em permet practicar idiomes i segon, perquè em permet veure desfilar per davant meu a autèntiques cracks de la natació sincronitzada, que és la competició que s'està fent ara al Sant Jordi. 

Què us he de dir, és molt xulo tenir a dos pams a la rusa Svetlana Romashina, una autèntica ballarina dins l'aigua, amb la seva quarta medalla d'or al coll, o a l'Ona Carbonell o al flamant equip xinès. I també és tot un privilegi poder asistir a les rodes de premsa de tota aquesta gent i sentir com una de les components més joves de l'equip espanyol contesta amb un simple "I am very happy" quan li pregunten com se sent amb la medalla però que ho expliqui en anglès, o quan un periodista pregunta a l'equip rús com és que sempre guanyen i la traductora decideix que és una pregunta per a l'entrenadora, la mateixa Romashina li diu amb un somriure d'orella a orella: "Tell the truth", digues la veritat. Us he de dir que la resposta va ser políticament correcta, l'entrenadora va dir que treballaven moltes atletes d'alt nivell amb moltes entrenadores d'alt nivell i que aquesta barreja era una bona combinació. Jo personalment havia parlat feia poc amb una periodista russa que m'havia dit que aquestes noies s'entrenen un mínim de deu hores al dia, els set dies de la setmana.

Per cert, voleu saber una xafarderia??, No totes són tan grans ni tan altes com semblen a la tele. N'hi ha que són molt petites. Anècdotes d'un Mundial... I quines ganes que comenci la natació.



EN LA PISCINA

Soy una persona con mucha suerte. Primero porque en Lleida tenemos grandes clubs y grandes deportistas, y no pondré nombres para no dejarme a nadie, y yo los conozco. Y segundo, porque mi trabajo me ha permitido conocer a otros a quien, además, he podido entrevistar y con los que he podido hablar un rato o, incluso, hacerme una foto. Si, reconozco que esto de la foto no es muy profesional pero en Lleida somos un poco así, todos nos conocemos y algunas veces nos saltamos las normas de protocolo y estas cosas.

No negaré, sería de tonta, que me hubiera gustado cubrir los Mundiales de natación de Barcelona como profesional de la información, y más ahora que mi sector está pagando una mala gestión desde hace años y estamos todos en la cuerda floja, pero hacerlo como voluntaria tampoco no está mal porque me da la posibilidad de vivirlos aún más por dentro. Cuando mireis alguna de las competiciones por la televisión y veais gente con una camiseta roja y un pantalón negro, ese chico o esa chica es un voluntario. Hay voluntarios para todo: para conducir coches, para acompañar a los equipos, para recoger pelotas en el waterpolo, para recoger las votaciones de los jueces, para correr arriba y abajo con los resultados y hacerlos llegar a la prensa, para llenar las neveras de agua, hacía muchos años que no bebía tanto del calor que estoy pasando... En fin, para todo. Es casi como que no se podrían hacer los Mundiales sin toda esta gente.

De todas maneras, no os quedeis ciegos mirando a la tele porque a mi no me vereis. Mi grupo estamos haciendo lo que se llama las flash quotes, las entrevistas a pie de piscina cuando se acaba la competición en el Sant Jordi.  Y estamos tan al pie que nos han ubicado detrás y debajo, o sea, en las entrañas. Pero es un trabajo que me gusta porque me permite practicar idiomas y también porque a pocos metros de mi desfilan auténticas cracks de la natación sincronizada, que es la competición que se hace ahora en el Sant Jordi. 

¿Qué os voy a decir? Está francamente bien tener a dos palmos a la rusa Svetlana Romashina, una auténtica sirena dentro del agua, con su cuarta medalla de oro en el cuello, o a Ona Carbonell, o al flamante equipo chino. Y también es un lujazo y un privilegio, asistir a las ruedas de prensa de toda esta gente y sentir como una de las componentes del equipo español de sincro contesta con un simple "I am very happy", ella ya había avisado que no habla inglés, cuando le preguntan como se siente pero que conteste en este idioma. O escuchar a un periodista preguntar al equipo ruso cómo lo hacen para ganarlo todo y que la traductora decida que la pregunta es para la entrenadora pero que la misma Romashina le diga "Tell the truth", "Tienes que decir la verdad" con una sonrisa de oreja a oreja. Os tengo que decir que la respuesta fue políticamente correcta, la entrenadora dijo que el secreto era que se juntaban las mejores atletas con las mejores entrenadoras. Yo por mi parte, había hablado con una periodista rusa unos minutos antes que me había dicho que estas chicas se entrenan un mínimo de diez horas al día los siete días de la semana.

Por cierto, ¿quereis saber un cotilleo? No todas las nadadoras de sincro son tan grandes como parecen en la tele. Las hay muy bajitas. Anécdotas de un Mundial... Y que ganas tengo de que empiece la natación. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada